Chocoladetabletten, slagroombonbons, pindarotsjes. Er zijn al veel stappen aan vooraf gegaan, voordat deze producten gemaakt konden worden van chocolade. Want waar komt chocolade vandaan en hoe wordt dit gemaakt?
Cacaoboom
Het begint allemaal bij de cacaoboom. Deze boom groeit in de subtropische gebieden rond de evenaar (Afrika, Midden- en Zuid Amerika en Azië). Deze boom krijgt na zijn 5e levensjaar cacaovruchten, zo’n 40 vruchten per boom. Deze vruchten zijn na 6 maanden volgroeid en hebben dan een geeloranje kleur. Twee keer per jaar worden de vruchten geoogst door ze van de boom te plukken of snijden.
Na een paar dagen rijpen, worden de vruchten opengebroken en worden de cacaobonen eruit gehaald. In een cacaovrucht zitten zo’n 40-50 bonen.
Cacaobonen
De bonen worden daarna in manden of op de grond onder bananenbladeren neergelegd om te gisten. Hierdoor worden de bonen schoon van resterend vruchtvlees en ontwikkelen ze een eigen aroma. De bonen kleuren van beige naar een paarsachtige kleur.
Na 5 tot 8 dagen wordt het gistingsproces beëindigd door de bonen nog zo’n 6 dagen in de zon te laten drogen.
De cacaoboeren brengen de oogst naar een centrale verzamelplaats waar die wordt gekeurd en wordt opgeslagen. De bonen worden dan in jute zakken verpakt en via schepen vervoerd naar fabrieken, zoals Callebaut.
Cacaomassa
In de fabriek worden de bonen van verschillende ladingen eerst door elkaar gemend om tot bepaalde melanges te komen. Cacaobonen uit Afrika zijn bijvoorbeeld krachtiger van smaak dan bonen uit Amerika en Azië. Vervolgens worden de bonen schoongemaakt en krijgen ze een hete luchtbehandeling. Hierdoor gaat de schil makkelijker los en kan de kern (cacaonib) gebrand worden.
Door het branden van de nibs wordt er een aroma ontwikkeld, dat bepalend is voor de kwaliteit van het eindproduct. Vervolgens worden de nibs gemalen en ontstaat er cacaomassa.
Chocolade
De belangrijkste ingrediënten van chocolade zijn cacaomassa, cacaoboter, suiker en melkpoeder. Vaak wordt nog vanille toegevoegd voor een optimale en zachte smaak. En uiteraard is er verschil tussen melk-, pure en witte chocolade
= Melkchocolade wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter, suiker en melkpoeder. =
= Pure chocolade wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter en suiker. =
= Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder. =
De ingrediënten worden gemengd en verder bewerkt tot er uiteindelijk vloeibare chocolade ontstaat. Dit wordt opgeslagen in tanks en vervoerd naar diverse chocolaterieën.
In de chocolaterie
De chocolatier houdt de chocolade warm op een temperatuur van ongeveer 30 graden. Nu kan hij de chocolade gebruiken om bonbons, pralines en vaste chocolade van te maken.